شناسه سوره کوثر (مکی 15) در ویراست جدید تفسیر همگام با وحی
این سوره با نامهایی چون «کَوْثَر»، «إِنَّا اَعْطَیْنَاکَ الْکَوْثَر»، و «سُورَةُ النَّحْر» نامگذاری شده است. دو نام اول برگرفته از آیة اول سوره و اسم سوم به مناسبت لفظ «وَ انحر» در آیهی دوم است.
مشهور بین علما تفسیر و علوم قرآن، مکی بودن این سوره است، ولى در احتمالی ضعیعف مدنى بودن آن ادعا شده است. این احتمال از سوی خفاجی نیز داده شده است که این سوره یک بار در مکه و بار دیگر در مدینه نازل شده باشد،[1] ریشه این ادعاها برگرفته از روایتی منقول از انس بن مالک است که پیامبر اکرم6 در مدینه بعد از چرتی که بر ایشان عارض شد، با شادابی از این حالت خارج شده و فرمودند: دربارهی من سورهای نازل شد و شروع به تلاوت سوره کوثر کردند[2]. این روایت در حالی است که با روایات بسیار زیاد دربارهی مکی بودن سوره معارض است، و فضای سوره و توهین و آزارهای قوم پیامبر6 و درگیریهایی که محتوای سوره به آن اشاره دارد، کاملا مکی بودن سوره را تأیید میکند. افزون آنکه روایت انس می تواند اشاره به نوعی تکرار از جنس بشارت باشد. موارد زیادی از آیات میتواند در شرائط دیگری برای تأیید و بشارت از زبان جبرئیل7 تکرار شود، نظیر تکرار و یادآوری آیات، اشعار، ضرب المثلها در مقام استشهاد. در منابع شیعی نیز به نقل از امام حسن7 دربارهی خواب پیامبر6 و اینکه ایشان در این خواب مشاهده کردند که بنیامیه بر منبر وی بالا می روند، از نزول سوره کوثر برای دلداری و بشارت به وی یاد کرده است[3]. این نوع روایات، نزول تأییدی است نه نزول قرآنیِ ابتدایی. به هر حال محتوای سوره و روایاتى که در شأن نزول این سوره واردشده، قول مشهور بر مکی بودن سوره را تأیید میکند.
مهم آنکه، سورهی کوثر در تمام روایات مذکور درجدولهای مسند و ترکیبی و غالب جداول غیرمسند، مکی و در رتبهی پانزدهم، پس از سورهی عادیات و قبل از سورهی تکاثر قرار داده شده است. تنها در جدول زهری به دلیل جابهجایی سورهی عصر و عادیات، این سوره پس از عصر و قبل از تکاثر قرارگرفته است.
سورهی کوثر در ترتیب مصحف رسمی در جزء سیام قرآن، ردیف صد و هشتم بعد از سورهی ماعون و قبل از سورهی کافرون واقع است و سه آیه دارد.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.