شناسه سوره مدثر در ویراست جدید جلد اول تفسیر همگام با وحی
مفسران و اندیشمندان علوم قرآن، برای این سوره، تنها نام «مدثر» را ذکر کرده، و علت این نامگذاری را، بهکار رفتن نام مدثر در کلمات آغازین سوره دانستهاند.
این سوره، به گواهی تمام روایتهای ترتیب نزول و دانشمندان علوم قرآن، مکی است؛ هرچند برخی در مکی بودن تمام سوره تردید کرده و آیات 31 تا انتهای آن را مدنی شمردهاند،[1] اما محتوای آیات، به شرحی که در توضیح محتوای سوره خواهد آمد، نشان میدهد که تمام سوره در مکه نازل شده است.
سورهی مدثر در تمام روایتهای مسند، غیرمسند و جداول ترکیبی، چهارمین سورهی نازلشده بر پیامبر اکرم9 است. پیش از آن، سورهی مزمل و پس از آن، سورهی حمد فرو آمد. تنها در روایت منسوب به امیر مؤمنان7، این سوره بر سورهی مزمل، مقدم است که توضیح آن در شناسهی سورهی مزمل گذشت. برخی روایات اهل سنت، سورهی مدثر را اولین سورهی مکی دانستهاند،[2] لکن این ادعا علاوه بر منافات با محتوا و مضمون سوره، با شأن نزول آن نیز، دربارهی توطئهی ولید و مشرکان درمورد آیات قرآن، تناسب ندارد، که بر اهل دقت پوشیده نیست.
سورهی مدثر در ترتیب مصحف رسمی، در جزء بیست و نهم قرآن، ردیف هفتاد و چهارم، پس از سورهی مزمل، و پیش از سورهی قیامت واقع است و 56 آیه دارد.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.