با توجه به غرض و محتوای سوره قاف، در ذیل آیات
أَلْقِیَا فىِ جَهَنَّمَ کلَُّ کَفَّارٍ عَنِیدٍ(24)
مَّنَّاعٍ لِّلْخَیرِْ مُعْتَدٍ مُّرِیبٍ(25)
الَّذِى جَعَلَ مَعَ اللَّهِ إِلَاهًا ءَاخَرَ فَأَلْقِیَاهُ فىِ الْعَذَابِ الشَّدِیدِ(26)
می توان نکته ای را برداشت کرد که شاید در این روزها خوب است برخی ها که واقعا دارند آخرت خودشان را بخاطر شک و تردیدی که در دل مردم می اندازند و در جبهه حق تزلزل ایجاد می کنند، به این هشدار توجه کرده و از راه خطایی که می روند، برگردند.
در جلد دوم تفسیر همگام با وحی در ویراست جدید که به زودی ارائه خواهد شد، در ترجمه تفسیری این آیات و نکات پس از تفسیر این آیات می خوانیم.
مراد آیات:
به دنبال گزارش فرشته، خدای متعال دستور جهنمی شدن این کافر و همهی کافرانی را که نظیر او هستند، به آن دو فرشتهی «سائق» و «شهید» میدهد: بیندازید در جهنم هر شخصی را که بسیار ناسپاس و یا بسیار کافر است و با حق به شدت ستیزگر است؛ شدیداً مانع خیر میشود؛ تجاوزگری به مرزهای معقول و مشروع دارد. گرفتار شک و بدبینی است یا دیگران را در موضوع رسالت پیامبر اکرم و حیات دوباره جسم انسان ها به شک و تردید میاندازد. آن که برای خدا، شریک در الوهیت قرار میدهد، پس این شخص مشرک را در عذاب شدید بیندازید .
نکته ها:
1. امکان دارد بین این صفات ششگانه ارتباطی باشد؛
به این معنی که فردی که مبالغهی در کفر و انکار حقایق کرده باشد، از مرحلهی انکار فراتر رفته و به دشمنی با آن میپردازد.
همین دشمنی موجب میگردد که به جلوگیری از انجام خیر دست بزند؛ زیرا دشمنی با حق و فرورفتن در باطل نه تنها مانع انسان از انجام خیر است، بلکه نسبت به کفری که دارد، موجب منع دیگران از خیر میگردد.
ممانعت از خیر در مرحلهی دیگر، انسان را به تجاوز به حق و حدود میکشاند.
تجاوز این فرد از حقوق و حدود موجب میگردد تا وی دیگران را به شک و شبهه اندازد.
2. در روایات تطبیقی تکذیب رسول اکرم و یا حیات دوباره، بر بغض و کینه بر پیامبر و علی تطبیق شده است. این روایات روشن می کند که صفات مذکور در آیات بالا متعلقات فراوانی شامل تکذیب هایی از اقوال و دستورات دیگر رسول اکرم و امام مفترض الطاعهای چون علی می شود، و نباید به موردی مثل تکذیب رسول اکرم دربارهی حیات پس از مرگ محدود شود. این مطلب گسترهی معنایی قابل توجه و مستمر در طول تاریخ حیات بشر است، تا روشن شود نباید مفهوم آیه در مصداق زمان نزول و مورد نزول آیات کاهش یابد؛ در این صورت قرآن به کتابی تاریخی و ایستا، و نه پویا و الهام بخش بشر تا پایان هستی تبدیل خواهد شد.
✍️
امروز هم این تکذیب مصادیقی دارد که باید به آن توجه کنیم.
اهل تحلیل از این دست مایه برای نگارش بهره برند.
ما در اینجا می نگاریم. 👇
https://eitaa.com/mtamhid
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.